MBO Opleiding Slopen


Algemeen

De Stichting Vakopleidingen Sloopbedrijf zet zich in voor een beroepsopleiding Slopen in het middelbare beroepsonderwijs. Streven is om te komen tot een landelijke structuur van sloopopleidingen in het MBO. Om dat te bereiken is samen met enkele ROC's een Consortium MBO Slopen opgericht. Hierdoor wordt het mogelijk om op een efficiënte en effectieve wijze een beroepsopleiding voor slopen in Nederland uit te rollen. 

Door het Consortium worden de volgende gezamenlijke activiteiten ondernomen:
  • promotie van de MBO opleiding Slopen in de branche en in de verschillende regio’s;
  • verdere ontwikkeling van onderwijsmateriaal;
  • gezamenlijke toerusting van vakdocenten;
  • samen invullen van praktijkgerichte gastdocenten en excursies.

Waar wordt de opleiding gegeven?

Momenteel wordt de MBO Slopen aangeboden op de volgende ROC's.

Alfa-college in Hoogeveen
Klaas Berends (0528-287600 / k.berends@alfa-college.nl)
www.alfa-college.nl 

Hoofdlijnen van de opleiding

Het betreft een niveau 2 opleiding sloper en aansluitend wordt gestart met de ontwikkeling van de niveau 3 opleiding allround sloper. De lessen worden verzorgd door docenten van het MBO, aangevuld met inhoudelijke bijdragen van praktijkmensen uit het sloopvak.

De opleidingsduur is 2 jaar en de opleiding wordt afgesloten met een door het Ministerie van Onderwijs erkend diploma. De lessen worden opgebouwd in de volgende 5 hoofdblokken:
  • basisblok (met o.a. slopen algemeen, veilig & gezond werken, BRL SVMS-007 en Arbocatalogus Slopen);
  • strippen, verwijderen en demonteren, renovatiesloop;
  • handmatig slopen van constructies;
  • werkterrein inrichten;
  • machinaal sloopwerk.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het secretariaat 0345-471392 of stuur een mail aan info@sloopopleidingen.nl. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen via de websites van de deelnemende ROC’s.

Voor nu is van groot belang dat er voldoende studenten worden ingeschreven voor de opleiding, waarmee de sector aantoont dat de sloop een eigen beroepsopleiding waard is. Een goede beroepsopleiding starten en behouden is van groot belang voor de verdere profilering van de sloopsector en om de uitdagingen voor onze sector in de toekomst de baas te kunnen.